Förbättra livet med tandreglering

Det kan låta överdrivet men många upplever en mycket stor skillnad efter avslutad behandling med tandreglering. Den kan vara nödvändig om tänderna vuxit snett, om de sitter för tätt eller det är något annat problem n är man biter ihop dem. Även om man vanligtvis försöker justera tänderna redan vid en ung ålder är det inte alls ovanligt med tandreglering för vuxna. Kliniken sysslar mycket med just tandreglering och vi har det allra senaste inom både material och utrustning. Detta gör att vi kan komma fram med en skräddarsydd lösning som verkligen fungerar.

Varför behövs tandreglering?

Tandreglering går ut på att man med hjälp av en tandställning flyttar tänderna så att de är i den rätta positionen. Allt detta görs över tid, så man kan inte räkna med att tänderna kommer att bli jämna och fina med en gång. Processen kan kännas lång och många upplever det som jobbigt att ha tandställning. Men det finns många bra orsaker till att använda den och i vissa fall är det verkligen nödvändigt.

Kliniken använder sig av flera olika metoder för att reglera tänderna och du kan vara säker på att det kommer att gå så snabbt och smärtfritt till som möjligt. Ta gärna kontakt med oss så att vi kan diskutera vilka alternativ som kan passa dig bäst. Alla har unika problem eller anledningar till att använda tandreglering och vi är alltid noga med att hitta den som kommer att vara mest effektiv.

En del gör det av estetiska skäl. Man tycker det är fult med sneda tänder och vill ha ett jämnt, vackert leende. Ibland har man inte haft tillfälle att reglera tänderna som barn, eller så har andra faktorer påverkat tändernas position. Med en snygg, rak tandrad så följer många andra positiva reaktioner, som ökat självförtroende och en bättre livskvalitet.

Men det kan också vara viktigt med tandreglering av andra orsaker. Sneda, ojämna tänder slits fortare ut och det kan ge upphov till huvudvärk och liknande följdproblem. Man kan också få svårt at tugga om inte tänderna är jämna. De behöver kanske inte vara helt perfekta, men många sliter med allvarligt sneda tänder.

När tänderna är jämna så blir det lättare att hålla rent, så en god munhygien kan vara resultatet av tandreglering. Det finns alltså flera bra anledningar till att ta sig en titt och se om tandreglering kan vara ett bra alternativ. Kom gärna hit till Kliniken för en pratstund då vi kan se på de olika möjligheter som finns. En del beror på vilket problem du har men också vilka resultat du förväntar dig. Vi kan visa fram de olika alternativen och tillsammans kan vi välja det som kommer att fungera allra bäst.

Modern tandreglering ger snygga tänder

Idag finns det flera mycket bra material och metoder för tandreglering. Vissa är helt osynliga, eller i alla fall så gott som. Eftersom det tar tid att justera tänderna vill många inte att det ska vara allt för synligt under tiden. Speciellt inte om tandregleringen handlar om att få en estetiskt mer tilltalande tandrad.

Men innan vi kommer så långt som till att sätta in en tandställning så är det viktigt att dokumentera alla fakta om hur munnen ser ut. Detta görs med röntgen och fotografier, så man kan jämföra hur det ser ut före och efter. Sedan tar vi ett avtryck av din mun och gjuter en gipsmodell. Allt detta underlättar för tandläkaren att kunna se exakt hur tänderna ser ut och hur man kan rätta till dem. Tandreglering sker alltid i olika stadier, för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.

Det finns både avtagbar och fastsittande tandställning. Förutom att vara en smaksak, eller tandläkarens val, så finns det vissa situationer som bara kan rättas till med fastsittande tandställning. Ett exempel på detta är när tänderna ska flyttas parallellt. Båda sorterna tandreglering behöver dock justeras med jämna mellanrum. Om man skjuter tänderna till sin nya position för snabbt så kan roten påverkas och tanden falla ur.

Därför gäller det att sakta men säkert flytta tänderna genom att spänna tandställningen med jämna mellanrum. Detta görs ofta i samband med en kontroll men med den avtagbara varianten kan man göra det själv hemma. Vanligtvis så sker detta var tredje vecka eller en gång i månaden, men detta kan tandläkaren informera närmare om.

Tandreglering som sitter fast

En fastsittande tandställning består av små plattor som limmas fast på tänderna. vanligtvis är de gjorda av metall men det finns också modeller gjorda av keramik eller plast. De senare är inte lika iögonfallande som metall, och kan därför vara att föredra om man inte vill att alla ska se ens tandreglering. Det går också i vissa fall att sätta plattorna på baksidan av tänderna, men detta är inte lika vanligt.

I dessa plattor eller brackets så fästs sedan en metallbåge. Till att börja med är den tunn men vartefter som tänderna blir jämnare så byter man ut den mot en tjockare. Det är bara plattorna som inte tas bort utan sitter fast under hela behandlingen med tandreglering. Dessa bågar måste justeras eller bytas ut ungefär var åttonde vecka eller eventuellt var sjätte vecka.

När tandregleringen är färdig

För en del tar det mycket lång tid, kanske ett år eller två, innan tänderna har flyttat på sig och blivit raka och jämna. Allt beror ju på hur de ser ut när man börjar behandlingen. När tandläkaren anser att man nått fram till sitt mål så tas plattorna bort och tänderna rengörs. Limmet putsas bort med en speciell borr som är utformad för att inte skada tandytan.

Nu börjar fas två i tandregleringsprocessen. För att inte tänderna ska flytta sig tillbaka till den ursprungliga positionen så måste de få växa fast ordentligt på den nya platsen. Detta kan ta upp till ytterligare två år och under denna tid hålls tänderna på plats med en plastskena som man har på under natten eller kanske en metalltråd på baksidan av framtänderna.

Det tar alltså ganska lång tid att få ordning på sina tänder så det bästa är att komma igång så fort som möjligt. Men när man är helt färdig och kan njuta av sina fina, raka tänder så glöms snabbt allt obehaget bort.