Professionell hjälp med tandimplantat

Det finns flera bra anledningar till att sätta in ett tandimplantat. Dels så blir det snyggare, en glugg i tandraden är inte så fint när man är vuxen. Detta kan leda till ett bättre självförtroende och en önskan att le’ igen. Samtidigt så förhindrar det att tänderna sjunker in runt omkring hålet, vilket ju gör att man ser äldre ut och kan påverka tänderna negativt. Sedan hjälper det en att tugga, eftersom alla tänderna har sin uppgift att fylla och om en fattas så märks det. Även en god munhygien är svårare att upprätthålla om det fattas en tand.

Ibland så kan man behöva göra flera tandimplantat, men det går också att bara ta sig an enstaka tänder. Klinikens medarbetare har god utbildning och en vid erfarenhet inom området. Du kan därför känna dig trygg i deras händer eftersom de har specialiserat sig på detta. Innan man kommer så långt som till ingreppet så förklarar de alla steg och vad du kan förvänta dig. Det är en relativt lång process från början till slut, men resultatet är så enastående att det är värt allt detta.

Hur gör man ett tandimplantat?

I princip så innebär ett tandimplantat att man skruvar fast en titanskruv i käkbenet och sedan bygger upp en tand på denna. Därför är det viktigt att först undersöka käkbenet noga och se om det är friskt nog att klara av detta. Vi röntgar och tar avtryck för att se till att ha så mycket information som möjligt, vilket kan avgöra hur proceduren ska fortskrida. Sedan diskuterar vi det fortsatta arbetet med våra patienter, du ska veta precis vad som kommer att ske.

Nästa steg är att vika undan slemhinnan så att käkbenet kommer fram, för att kunna borra ett hål här. I detta hål sätts sedan en titanskruv fast, den kommer att fungera som den konstgjorda tandens rötter. Titan har visat sig vara ett mycket bra material för detta ändamål eftersom det kombinerar väl med kroppens vävnader. Skruven kommer att växa fast och risken för att den stöts bort är minimal. Ibland är det bara en tand som måste ersättas men om det handlar om en hel tandrad så kanske flera stycken skruvar behövs. Om alla tänderna fattas i överkäken så kan det behövas sex implantat för att det hela ska bli stabilt och snyggt.

Denna process när skruven växer fast i käkbenet kan ta ett tag. Under denna tid så sätter vi ett tillfälligt hölje över skruven, en protes som gör att skruven lämnas ifred och att du kan äta som vanligt. Det kan ta allt från några månader upp till ett halvår för skruven att fastna riktigt ordentligt, och under denna tid går du på regelbundna kontroller. När tandläkaren bedömer att den konstgjorda roten, titanskruven, sitter som den ska så kan man börja bygga upp tanden.

Vanligtvis så tillverkar man tänderna i keramik och dessa skruvas fast i titanskruven. Om det bara är en tand så sätts den direkt på denna skruv, den har en distans som är gjord för detta. När det handlar om en hel tandrad eller flera stycken tänder, så brukar man istället göra en brygga eller bro. Detta gör det möjligt att ha färre skruvar, eftersom det räcker med att sätta fast bron på vissa ställen men låta den ligga direkt över tandköttet där emellan.

Vad sker efter ett tandimplantat?

Ett tandimplantat kräver minst lika god munhygien som vanliga tänder. Området runt omkring kan bli infekterat och i värsta fall kan de ramla ut. Rökare som önskar utföra ett tandimplantat bör försöka sluta röka, eftersom detta annars är en stor risk för komplikationer. De första åren efter ett tandimplantat tar man käkröntgen för att se att allt sitter som det ska. Men om inga komplikationer uppstår så borde ett väl utfört tandimplantat sitta hela livet ut. Precis som med de andra tänderna är renlighet av största vikt. Det kan vara bra att regelbundet gå till en tandhygienist för att rengöra riktigt ordentligt. De kan också komma med råd och ge information om hur man kan ta hand som sina tänder själv på en regelbunden basis. Det viktiga är att förhindra bakterier att få fotfäste i munnen och runt omkring tänderna, både vanliga och implantaten.

Kliniken använder sig bara av de bästa materialen vid ett tandimplantat, från väl renommerade producenter. Våra tandläkare har erfarenhet och utbildning inom området, så du kommer att få den allra bästa behandlingen. Boka gärna in ett besök så att de kan se om du är lämpad för ett tandimplantat och i så fall hur det kan göras. Var beredd på att det kan ta ett bra tag innan du har din nya tand eftersom skruven måste växa fast i käkbenet. Men när den väl är färdig så kommer ingen att kunna se att en eller flera av tänderna är konstgjorda, så snygga är de.

Fördelar med tandimplantat

En bra sak med ett tandimplantat är att det inte finns några lösa delar utan det är stabilt och bekvämt. Det behöver inte några justeringar utan när det väl är på plats så sitter det där. Om man vill så går det att ha en avtagbar protes uppepå titanskruvarna, men det är en smaksak. De flesta föredrar att allt sitter fast och att man sedan i princip kan glömma bort att inte alla tänderna är original.

När man gör vanliga kronor eller broar så är det vanligt att slipa ner de friska tänderna som sitter bredvid, för att få plats med kronan. Men med tandimplantat så behandlar man bara den tand, eller de tänder, som fattas. De friska tänderna lämnas ifred och bevaras, i alla fall i de flesta fallen.

Med ett tandimplantat så kan du äta och dricka som vanligt. De ser ut som vanliga tänder, faktum är att de flesta inte märker någon skillnad. Många patienter upplever en härlig känsla av frihet när de inte längre behöver skämmas för sina tänder. Detta leder till större livskvalitet, något som är mycket viktigt. Ett tandimplantat kan vara den bästa lösningen för dig också.