Regelbundna besök hos tandhygienisten

Rena tänder är viktiga för mer än bara utseendet. De förhindrar att karies uppstår och kan också förhindra olika sjukdomar. Därför är munhygienen något som man ska ta på allvar, och detta innebär att med jämna mellanrum uppsöka en tandhygienist. För en del kan det räcka med någon gång om året medan andra har behov av en behandling var tredje månad eller så.

Vi på Kliniken kan stå till tjänst med en mycket erfaren tandhygienist. Hos oss är du i säkra händer och kommer att gå hem med riktigt rena tänder. Ibland kanske vi upptäcker att det finns karies eller en början till hål och om det verkar stort så skickar vi dig vidare till en tandläkare. Men för mindre karies kan vi ta hand om det med en gång.

Vad gör en tandhygienist?

En tandhygienist jobbar med friska tänder, det handlar allra mest om förebyggande tandvård. Men vi kan också ge råd om hur du ska ta hand om dina tänder själv, för den dagliga vården är grundläggande för att undvika problem. Det handlar inte bara om att borsta tänderna, men det måste också göras på rätt sätt. En del som använder sig av elektriska tandborstar sliter allt för mycket på tandköttet, vilket i sin tur kan leda till ilningar i tänderna. Vi visar dig det bästa sättet att borsta tänderna med, vare sig du gör det för hand eller med en elektrisk borste.

Även när man är noga med sin munhygien så kan det bildas plack eller tandsten. Allt detta tar tandhygienisten bort, och vi är extra noga med att gå in mellan tänderna. Du kan göra mycket själv genom att använda tandtråd, det är en billig och enkel försäkring mot karies. Munsköljning kan också leda till starka tänder och ett friskt tandkött, en bra vana som man inte ska glömma bort.

Varje dag så bildas det bakterier på tänderna, vilka dock försvinner när man borstar dem. Ibland kan det vara svårt att komma emellan tänderna, men det finns särskilda borstar för detta. Och så finns ju alltid tandtråden. Om man inte får bort alla bakterier så blandas de med saliven och stelnar till, den så kallade tandstenen. Tandsten går inte att få bort genom bara borstning, utan det måste behandlas av en tandhygienist.

Ett friskt tandkött är mycket viktigt. Om det blir inflammation så kan detta leda till tandlossning och det är inte alls roligt. Då är det mycket bättre att förhindra att detta problem uppstår. Kliniken kan ge råd om hur du ska ta hand om dina tänder, förutom att vi tar bort tandsten och behandlar tandköttet. När tänderna börjar ramla ur så blir det snabbt dyrt och svårt att rätta till det. Alla tänder behövs för att tugga och även för utseendets skull.

Hur ofta ska man gå till tandhygienisten?

Alla har olika sorters tänder, mycket hänger på arv och genetiska förutsättningar. Om tandlossningen har kommit igång är det extra viktigt att hålla tänderna rena. Då rekommenderar vi att du kommer in minst var fjärde månad, kanske något oftare. Detta kan stoppa upp processen eftersom det är bakterier och inflammation som påverkar tänderna.

Många barn och ungdomar har inte behov av att gå mer än vartannat år, ungefär lika ofta som de går till tandläkaren. Hur ofta man ska gå beror även hur mycket du är villig att lägga ner på egenvård. Med bra tandborstning, daglig genomgång med tandtråd, samt en munsköljning som avslutning så klarar man sig ganska bra. Problemen uppstår ju när bakterier blir kvar någonstans i munnen, så det gäller att vara konsistent och noggrann.

Bleka tänderna hos tandhygienisten

Det är ganska vanligt att tänderna blir missfärgade, och då kan ett besök på Kliniken vara det allra bästa. Detta kan bero på olika faktorer, bland annat vad man äter och dricker. Starka kryddor, rödvin och kaffe är kända för att ge fläckar på tänderna. Rökning och snusning är andra saker som påverkar både kropp och tänder. Ibland räcker det med att behandla enstaka tänder men de flesta väljer att bleka hela tandraden på en gång.

Dels kan vi hjälpa dig med att forma plastskenor som du tar med dig hem. De är individuellt utformade och passar bara din mun. Inne i dessa skenor lägger du sedan ett gel som vi ger dig. När du sätter fast plastskenorna på tänderna så kommer gelet i direkt kontakt med tänderna och kan bleka dem. Ofta måste man upprepa proceduren ett antal gånger för att uppnå önskat resultat men det fungerar bra och är ett effektivt sätt för att bleka tänderna.

Ett alternativ är att vi utför hela blekningen på Kliniken. Vi lägger gelet direkt på tänderna och riktar en speciell lampa mot munnen. Genom att byta ut gelet ett antal gånger så kan du bli färdig på runt en timme, med vita snygga tänder.

Välkommen till tandhygienisten

Det är skönt att gå till en tandhygienist och bli fri från plack och tandsten. Kliniken har flera nöjda kunder som kommer tillbaka år efter år. När man väl prövat på det så blir det en självklarhet med en ren och frisk mun. Förutom att ditt leende blir snyggare så kommer du också att må bättre. Munhygienen kan påverka hela kroppen och därför är det verkligen något att satsa helhjärtat på.

Så välkommen in för ett besök med behandling och information. Vi ser till att din mun blir helt ren och fri från bakterier och tandsten. I tillägg så kan vi rekommendera olika sorters tandborstningsmetoder som ger gott resultat utan att slita på tandköttet. Vi kan också berätta om vilka produkter som kan vara till nytta för att hålla din mun extra ren. Tillsammans med din tandhygienist kan du försäkra dig om att inga bakterier får fäste i din mun.

Det är alltså ett viktigt led för att undvika karies och paradondit (tandlossning). Alla vill ha rena, friska tänder och helst ska de vara vita också. Allt detta kan tandhygienisten hjälpa till med så vi bjuder in dig att boka en tid och komma över för en pratstund.