Tandblekning- vägen till vackert vita tänder

Det finns ingen anledning att skämmas för sitt leende, utan det kan alltid vara vitt och fint. De flesta får lite missfärgningar då och då, som kan bero på olika anledningar. Dels spelar åldern in men också vad man äter. En del mat och dryck kan påverka tänderna ganska rejält, som vin och kaffe. Starka kryddor är något annat som kan göra tänderna mindre vita. Även nikotin är något som är känt för att missfärga tänderna. Men allt detta kan vi komma till rätta med genom att bleka tänderna.

Tandblekning kan ske på flera olika sätt och är inte alls komplicerat. Till att börja med så ser man på en nyanskarta för att hitta en vit nyans som passar in med ens ansikte. Detta är sedan målet för hur vita tänderna kommer att bli. Att kunna prata och skratta med stolthet är viktigt, ansiktet och tänderna är det första som folk lägger märke till.

Kliniken har stor erfarenhet av tandblekning av olika slag och kan hjälpa dig få ett bländande vitt leende.  Vi det allra senaste inom maskiner och utrustning, för att du verkligen ska bli nöjd. Med oss så får du professionell behandling av kunnig personal. Ta gärna kontakt med oss om du har några frågor eller funderingar.

Förberedelser inför tandblekning

Innan vi sätter igång är det viktigt att laga eventuella hål och se över fyllningarna. Rent allmänt så måste tandköttet och vara friskt och om det finns tandsten så tar vi bort den. Man bör inte bleka tänderna vid graviditet eller amning. Allt detta görs för att blekningen ska fungera bättre och du inte ska ha något obehag. Om du har många fyllningar, eller något annat speciellt, kan vi behöva se över dem lite noggrannare. Allt detta är för din egen säkerhet och komfort, vårt mål är att du ska bli nöjd av slutresultatet.

Alla metoder för tandblekning involverar ett blekgel, men hur det appliceras och fungerar kan variera. Om det handlar om enstaka tänder som blivit missfärgade inifrån kanske vi måste ta bort fyllningen och bleka dem från insidan. Efter en cirka en vecka så kontrollerar vi resultatet, det kan behövas ytterligare en behandling. Men ofta så är det en hel tandrad som behöver blekas för att få dem vita och fina. Då använder vi ofta en plastskena för att applicera blekgelet.

Tandblekning med plastskena

Till att börja med så gör vi en avgjutning av dina egna tänder, för att sedan forma en tandskena i plast. Detta gör att den sitter perfekt och att gelet verkligen kommer åt överallt. Denna får du sedan ta med dig hem, tillsammans med blekgel. Gelet läggs inne i plastskenorna som sedan trycks fast på tänderna. Helst ska du ha dem på ett par timmar åt gången, men en del tycker det är lättare att ha dem på sig under natten. I samband med behandlingen är det också bra att stärka tänderna med lite extra fluor.

Vanligtvis så har du uppnått önskat resultat redan efter tre, fyra dagar, men ibland kan man behöva upprepa behandlingen i ett par veckor. Allt beror ju på hur pass missfärgade tänderna var i utgångspunkten. Det är bra att jämföra med den nyans man valde till att börja med för att inte bleka allt för mycket, utan få den perfekta färgen. Vi visar dig precis hur allt fungerar och vad du ska göra, och om du har några frågor är det bara att ringa oss. När du anser att du fått en bra nyans så kommer du tillbaka till oss för efterkontroll. Vi ser på både tänder och tandkött som en uppföljning.

Tandblekning på kliniken

Du behöver inte göra något själv hemma, utan vi kan hjälpa dig med allt här på Kliniken. En fördel är att det ofta räcker med en behandling för att få den nyans du önskar. Orsaken är att vi snabbar på blekprocessen med hjälp av ljus och värme. Till att börja med så sker allt på samma sätt. vi kontrollerar dina tänder och ser till att det är en god miljö för blekning.

Sedan täcker vi över tandköttet och lägger blekgelet direkt på tänderna. En stark lampa riktas mot tänderna vilket aktiverar gelet att börja bleka tänderna. Detta plasmaljus är fritt från UV-strålar och är helt säkert. Det har inga biverkningar utan påverkar bara tänderna. Efter cirka en kvart byter vi ut gelet mot ett nytt, och detta upprepas ytterligare en gång. Därefter är det dags för munsköljning och fluorbehandling. Det hela tar inte mycket mer än en timme, och du kan gå hem med snygga, vita tänder. Vi kan också lägga ett skyddande medel på tänderna som förseglar dem så att säga. Detta förhindrar missfärgningar från att uppstå det kommande året och skyddar också mot ilningar och andra biverkningar av blekningen.

Vård efter tandblekningen

Det behövs ingen speciell vård efter en tandblekning men det kan vara bäst att vara försiktig med vissa ämnen, de som nämndes i början. Direkt efter en behandling ska man undvika kaffe, te’, tobak och vin eller andra saker som kan missfärga tänderna. De flesta matvaror med stark färg bör undvikas, vilket inkluderar kurry, ketchup, rödbetor och liknande. Istället ska man se till att dricka mycket vatten för att hjälpa tänderna återhämta sig.

Rent allmänt så är en god munhygien mycket viktig. Borsta tänderna flera gånger om dagen och boka in regelbundna kontroller hos en tandläkare. Efter en tandblekning så kan tänderna vara extra känsliga för kyla eller värme. Detta brukar gå över efter en tid och är ingenting att oroa sig för. Ibland kan tänderna vara något flammiga eller fläckiga, men även detta är tillfälligt. Efter ett par veckor har det stabiliserat sig och man kan se det slutgiltiga resultatet.

Att ha vita tänder är verkligen viktigt, det gör stor skillnad i utseendet. Med en tandblekning kommer du att kunna le’ utan att skämmas och istället njuta av alla komplimanger för hur snygg du är. Framför allt så mår man själv bättre och det ger en stark känsla av självförtroende. Det finns ingen anledning till att inte ha vita tänder med de effektiva metoder som finns idag.