Hjälp vid behov med akut tandvård

Det finns få saker som kan göra så ont och vara så svåra att handskas med som tandvärk. Hela huvudet känns som att det håller på att sprängas och man kan varken äta eller prata. Då kan det vara läge att ringa oss på Kliniken och få en tid för akut tandvård. Det behöver inte ens gå så långt som detta, alla har olika sätt att hantera smärta och tandvärk. Men ingen ska behöva lida när det finns hjälp att tillgå.

Eller så har man ramlat och slagit ut en tand, eller kanske skadat den. Det hela sitter löst eller så är det en bit som fattas. Att gå runt med detta i munnen är inte bra och kan också göra problemet större. Återigen så är akut tandvård ett av de bästa alternativen. Lägg den utslagna tanden i lite mjölk eller förvara den under tungan på vägen till Kliniken. Om möjligt sätt tillbaka den direkt i hålet, även om den sitter löst. Detta förhindrar att den torkar ut och ökar chansen att sätta tillbaka den. Har tanden ramlat ner på marken så är det bäst att skölja av den lite försiktigt under rinnande vatten först. Mjölktänder brukar inte sättas tillbaka, det finns ju en annan tand som bara väntar på att få komma ut.

Vikten av akut tandvård

Att gå runt med tandvärk är inte alls lätt, och när olyckan är framme så måste man bara försöka sätta tillbaka sin tand så fort som möjligt. Allt detta visar på hur viktigt det är att kunna ringa någonstans och få tid på direkten. Kliniken är alltid tillgänglig för sina kunder och hit kan du alltid komma för akut tandvård. Våra kompetenta tandläkare ser till att du blir väl omhändertagen och att problemet kan lösas. Ibland kan det vara bäst med en tillfällig lagning, och så får du beställa tid för ett större arbete vid ett senare tillfälle. Det viktiga är att få bukt med smärtan och eventuell infektion.

När en tand lossnar försöker vi sätta fast den på samma ställe genom att fästa den i tänderna runt omkring. För detta används en fixationstråd som måste sitta fast där ett tag, vanligtvis mellan en upp till tre veckor. Detta ger tanden möjlighet att växa fast, speciellt viktigt när det handlar om permanenta tänder. Ett hål i tandraden kan göra att de andra tänderna sjunker ihop och gör också att ansiktet ser äldre ut. Det är ganska vanligt att en tappad tand som satts fast måste rotfyllas, då måste vi vänta på att den växer fast först.

Ibland är det bara en del av tanden som går sönder. Man kanske slår av en flisa eller bara ett hörn av en tand. Då kan vi limma fast biten om du har den kvar, och har förvarat den på samma sätt som en utslagen tand. Ett alternativ om det bara är det yttersta lagret som slagits bort är att lägga ett skyddande lack eller fyllning. Ibland kan det bästa vara att slipa ner tanden så att de skarpa hörnen försvinner och låta den förbli sådan. Om det är en av framtänderna kanske man senare kan göra en konstruktion eller ett skal för att det ska bli estetiskt tilltalande. Tänderna och ansiktet är viktiga för utseendet och många föredrar att lägga ner lite extra omsorg på att se bra ut här.

Akut tandvård när den behövs som bäst

Egentligen är det ganska fantastiskt hur starka tänderna är och hur få skador som uppstår. Om man tar hand om dem på bästa sätt så minimerar det risken för vad som kan ske. Daglig borstning, helst på det sätt som tandhygienisten har visat oss, lite extra omsorg med tandtråd så att man kommer åt överallt mellan tänderna och som en god avslutning munsköljning med ett medel som tar hand om alla de delar man inte nått fram till manuellt.

Men ibland så räcker inte allt detta. En del kan bero på genetiska faktorer, man föds med dåliga tänder. Olika sjukdomar kan påverka kvaliteten på tänderna, och likaså en graviditet. Faktum är att många får problem med tänderna just när de väntar barn, eftersom hela kroppen kommer i en annorlunda balans. Eftersom man inte kan ta smärtstillande tabletter hur man vill vid en graviditet så är det viktigt att komma iväg till den akuta tandvården. Kliniken har erfarenhet med den fina balansen mellan de olika graviditetsveckorna och vet vilka medel som kan påverka barnet. Fråga oss gärna om råd, vi finns här för att svara på dina frågor och funderingar.

Ta kontakt för akut tandvård

Ibland kan det uppstå situationer som inte kan vänta. Infektioner, utslagna tänder, tandvärk och flera andra saker kan helt enkelt inte vänta. Om man väntar för länge kan det till och med leda till svårare problem. Därför är det alltid viktigt att snabbt kontakta Kliniken om du misstänker att det är nödvändigt med akut tandvård. Det finns ingen anledning till att försöka vara duktig och hålla ut, istället är det bättre att ta kontakt med oss så vi kan avgöra vilken behandling som är bäst.

Det är inte så ofta som man behöver akut tandvård men när något händer så är det viktigt att snabbt söka hjälp. Ju fortare du kommer till en tandläkare med en utslagen tand, till exempel, desto större chans att den kan sättas tillbaka. Tandvärk kan behandlas och även ett inflammerat tandkött. Så ring oss på Kliniken om du har ont eller blivit skada, så kan vi ta hand om dig.