Tandläkare som kan hjälpa till med det mesta i Danderyd

Tänderna och munnen är en viktig del av kroppen och något som förtjänar att bli omhändertagen på allra bästa sätt. De flesta borstar sina tänder minst en gång om dagen och det har blivit allt vanligare att man gör lite extra för en god munhygien. Detta är grunden för ett vackert leende och en frisk kropp, något som borde vara en självklarhet för alla.

Vanligtvis så räcker det med att gå till en tandläkare en gång om året, eventuellt vartannat år. Då röntgar man tänderna och kontrollerar tandköttet. Om allt ser bra ut så är det bara att gå hem och vänta på nästa kontroll. Ibland kan det vara bra att kombinera kontrollerna hos tandläkaren med ett besök hos en tandhygienist. De kan i detalj gå in på vad det innebära att hålla munnen riktigt ren och fin. Genom att få bort alla bakterier så minskar risken för karies och andra större problem. De rengör också alla tänder och annat i munnen med speciella instrument.

Vad gör en tandläkare?

Förutom de regelbundna kontrollerna så kan en tandläkare stå till tjänst med många olika saker. En av de vanliga uppgifterna är att få bort karies och laga hål. När bakterier blir kvar på tanden så börjar de fräta bort emaljen, och resultatet blir ett litet hål. Om detta inte tas om hand och lagas så kan det växa till sig och bli till ett stort hål, som helt naturligt inte är lika snabbt och enkelt att laga. Men vanligtvis så upptäcker man det i tid och kan lägga en fyllning som hindrar det från att sprida sig.

Men ibland måste en tandläkare rotfylla, hålet har blivit för stort, då tar man bort pulpan inne i tanden och ser till att allt är helt rent innan man fyller det med något som täpper igen kanalerna. Ofta så sätter man en krona uppepå lagningen för att den inte ska gå sönder utan hålla i många år.

En del har problem med tandlossning. Detta är en kronisk sjukdom som främst uppstår när man inte lyckas hålla riktigt rent i munnen, men som även kan bero på andra orsaker. Tandläkaren kan stå till hjälp genom att göra rent där man själv inte kommer åt, som nere i fickorna mellan tandköttet och tanden. Om det värsta skulle hända och man tappar tänder så finns det vissa ingrepp som kan bli aktuella och som tandläkaren kan informera om.

En del tappar tänder på grund av skador, eller så är det fråga om tandlossning. Men att vara utan en eller flera tänder kan leda till olika problem. Bland annat så är det inte snyggt, och man vill kunna le utan att skämmas. Men det kan också göra det svårt att tugga och de andra tänderna kan påverkas negativt av situationen. Det är lätt hänt att hela munnen sjunker ihop, något som gör att fler tänder kanske lossnar och att man ser mycket äldre ut.

Därför kan tandimplantat vara ett alternativ som fungerar bra. Tandläkaren kan utvärdera situationen och se om man är en bra kandidat för tandreglering. Bland annat så är det viktigt att ha ett sunt käkben, eftersom tandimplantat går ut på att man sätter fast en skruv direkt i käken. Ovan på denna skruv sätter man sedan den konstgjorda tanden, de är mycket naturtrogna och det är svårt att se skillnad mot en vanlig tand. Processen tar lång tid eftersom skruven måste växa fast i benet, men sedan så sitter tanden riktig ordentligt. Det går att göra ett tandimplantat för individuella tänder eller en hel tandrad. Med det senare så använder man sig av färre skruvar och sätter istället en bro över dem.

Vikten av tandläkare

Det är alltså uppenbart att behovet av en bra tandläkare är stort. Dels för de rutinkontroller som görs med jämna mellanrum. Det är här man bör vara noggrann och upptäcka alla små hål. Annars kan de växa till sig och bli större, vilket inte alls är roligt. En del beror på ens disposition och ärftlighet, men tandläkaren har ett stort ansvar att utföra sin kontroll med öppna ögon.

Ibland får man tandvärk och då är det svårt att koncentrera på något annat. Många anser att det är en av de värsta formerna av smärta och därför kan det bli läge för ett akut tandläkarbesök. Vanligtvis så lägger man då en tillfällig fyllning, skriver ut mediciner och skickar hem patienten. Men ibland så kan man fixa det hela med en gång, laga eventuella hål och få bort smärtan helt och hållet.

Det är också viktigt med akut tandvård vid olyckor, som när man slår ut en tand eller skadar den. Då gäller det att hålla tanden fuktig, antingen i lite mjölk eller den egna saliven. Om man inte kan sätta tanden tillbaka själv medan man tar sig till kliniken så kan den läggas under tungan. Det går nämligen att sätta tillbaka tanden och hålla den på plats medan den växer tillbaka. Kroppen är fantastisk och har en enastående förmåga att läka.

Hjälp av tandläkaren

Många tror att de borstar sina tänder väl- tills de har tid hos tandläkaren eller tandhygienisten. När dessa visar hur man ska ta hand om tänderna på bästa sätt kan det vara ett riktigt uppvaknande. Förutom att borsta tänderna minst två gånger om dagen bör man också ta sig tid att komma emellan varje tand med tandtråd. Ett alternativ är de små borstar som finns och som gör att man kan borsta mellan tänderna. Sköljning med ett bakteriedödande munvatten är också att rekommendera och något som alla borde göra. Det finns även en teknik för de som använder sig av elektriska borstar så att inte tandköttet blir irriterat eller skadat. Allt detta kan tandläkaren informera om och visa praktiskt hur man ska göra.

Tandläkaren kommer kanske också rekommendera att man slutar röka, om man har denna vana. Det är nämligen något som kan påverka tänderna negativt och vara en bidragande faktor för tandlossning. I tillägg så leder det ofta till missfärgning av tänderna. Andra saker som brukar lämna fläckiga eller en ful färg på tänderna är vin och kaffe, samt starka kryddor. Ibland spelar det ingen roll hur mycket man borstar tänderna, utan ibland så kan en tandblekning vara enda möjligheten att bli av med den fula färgen.

Här finns det flera bra alternativ, det är något man kan diskutera med sin tandläkare om. Ett sätt är genom att tandläkaren gör avtryck av ens tandrader för att forma plastskenor som passar perfekt i munnen. Sedan får man med sig ett blekgel hem som läggs inne i skenorna. När man sedan pressar dessa mot tänderna så reagerar de med tanden som bleks. Ibland kan det ta några gånger innan man får önskad nyans, men det fungerar bra och blir mycket snyggt.

Annars kan tandläkaren ta hand om blekningen, med samma gel som det man använder hemma. Men istället för att använda plastskenor så riktas en speciell lampa mot tänderna som får gelet att reagera mycket snabbare. Man byter ut det ett par gånger och får därmed ett bra resultat på bara ett enda besök. Därefter kan man gå hem och glädja sig åt sina fina, vita tänder, utrustad med instruktioner om hur man kan behålla dem lika vita ett bra tag framöver.

Den allra bästa tandläkaren

En bra tandläkare tar hand om sina patienter och ser till att de inte bara får rätt behandling men även känner sig lugna. De flesta tycker det är obehagligt att ha någon som petar inne i munnen och vissa ingrepp kan vara smärtsamma. Därför gäller det att redan från första minut ta väl hand om patienterna och hjälpa dem att slappna av. En del spelar lugn musik, har målat kliniken i trevliga färger och har personal som är instruerad om hur de ska bemöta patienterna.

Många tycker också att det hjälper när tandläkaren berättar vad som sker och vad de olika instrumenten används till. En del vill bara blunda och få det överstökat, men det är här som en bra tandläkare kan göra stor skillnad. Han eller hon kan respektera patienten och ta sig tid att lära känna dem. Detta kommer att göra tandläkarbesöket mycket lättare och man slipper gruva sig för nästa.

Helt klart så är det viktigt med regelbundna besök hos en tandläkare. Både för kontroller, rengöring och eventuella ingrepp. Munhygien är en viktig del av att ha en sund kropp rent allmänt, och man kan undvika flera sjukdomar genom att ta hand om sina tänder. När något går sönder eller man får hål så är det viktigt att snabbt kunna få hjälp för att slippa lidande, och att tandläkaren gör allt som är möjligt för att lindra besvären med en gång. Med bra bedövning och en skicklig tandläkare behöver man ofta inte känna av något alls under behandlingen. Istället kommer hålen att lagas, tandstenen tas bort och munnen bli ren på nolltid. Allt detta och mer därtill kan en tandläkare hjälpa till med, det enda man behöver göra är att beställa en tid och gå dit.

Ale

Alingsås

Alvesta

Angered

Arboga

Arjeplog

Arlöv

Arvika

Asarum

Askersund

Avesta

Benskiöld

Billdal

Billesholm

Bjuv

Bjuvs

Björlanda

Boden

Bodens

Bollnäs

Borgholm

Borlänge

Borås

Botkyrka

Broby

Bromma

Bromölla

Bunkeflostrand

Burlöv

Bålsta

Båstad

Charlottenberg

Dalarna

Dalby

Danderyd

Degerfors

Delsbo

Djursholm

Dorotea

Edsbyn

Ekerö

Eksjö

Enköping

Enskede

Eskilstuna

Eslöv

Fagersta

Falkenberg

Falköping

Falun

Farsta

Filipstad

Finspång

Fjugesta

Flen

Fonus

Forshaga

Gagnef

Gislaved

Gnesta

Gnosjö

Gotland

Grums

Grästorp

Gunnared

Gustavsberg

Gällivare

Gävle

Göteborg

Götene

Habo

Hagfors

Hallsberg

Hallstahammar

Halmstad

Hammarkullen

Hammarö

Haninge

Heby

Hedemora

Helsingborg

Hemmesta

Huddinge

Hudiksvall

Hultsfred

Hylte

Håbo

Hägersten

Härjedalen

Härnösand

Härryda

Hässleholm

Höganäs

Hörby

Höör

Jokkmokk

Jordbro

Jämjö

Järfälla

Järna

Järpen

Jönköping

Kalix

Kalmar

Karlshamn

Karlskoga

Karlskrona

Karlstad

Katrineholm

Kil

Kinna

Kiruna

Kista

Klippan

Knivsta

Kramfors

Kristianstad

Kristinehamn

Krokom

Kumla

Kungsbacka

Kungsholmen

Kungsängen

Kungälv

Kävlinge

Köping

Laholm

Landskrona

Leksand

Lerum

Lidingö

Lidköping

Liljeholmen

Lilla Edet

Lindesberg

Linköping

Ljungby

Ljusdal

Lomma

Ludvika

Luleå

Lund

Lycksele

Lysekil

Malmö

Malung

Mariestad

Marks

Mjölby

Mora

Motala

Mullsjö

Munkedal

Märsta

Mölndal

Mölnlycke

Mönsterås

Mörbylånga

Nacka

Nora

Nordmaling

Nordstan

Norrköping

Norrmalm

Norrtälje

Nossebro

Nybro

Nykvarns

Nyköping

Nynäshamn

Nässjö

Nödinge-Nol

Ockelbo

Olofström

Online

Onsala

Orsa

Orust

Osby

Oskarshamn

Ovanåkers

Oxelösund

Oxie

Pajala

Partille

Perstorp

Piteå

Rimbo

Rinkeby

Ronneby

Ryd

Rättvik

Sala

Salem

Sandviken

Sigtuna

Simrishamn

Sjöbo

Skara

Skarpnäck

Skellefteå

Skene

Skoghall

Skurup

Skärholmen

Skövde

Sollefteå

Sollentuna

Solna

Spåna

Staffanstorp

Stenungsund

Stockholm

Strängnäs

Strömstad

Strömsund

Sundbyberg

Sundsvall

Sunne

Surahammar

Svalöv

Svedala

Svenljunga

Säffle

Säters

Sävsjö

Söderhamn

Söderköping

Södermalm

Södertälje

Sölvesborg

Tanum

Tensta

Tibro

Tidaholm

Tierp

Timrå

Tingsryd

Tjörn

Tomelilla

Torsby

Torslanda

Tranemo

Tranås

Trelleborg

Trollhättan

Trosa

Tumba

Tyresö

Täby

Uddevalla

Ulricehamn

Umeå

Upplands Väsby

Upplands-Bro

Uppsala

Vaggeryd

Vallentuna

Vantör

Vara

Varberg

Vasastan

Vaxholm

Vellinge

Vetlanda

Vimmerby

Vingåker

Visby

Vårgårda

Vänersborg

Värmdö

Värnamo

Västerhaninge

Västervik

Västerås

Växjö

Växsjö

Ystad

Åkersberga

Åmål

Åre

Årsta

Åstorp

Åtvidaberg

Älmhult

Älvsjö

Ängelholm

Öckerö

Örebro

Örnsköldsvik

Östermalm

Östersund

Österåker

Östhammar

Östra Göinge